Servicii de pompieri din România

Pompierii în România sunt organizați în serviciile de urgență profesioniste, voluntare, publice ori private.  Servicii de pompieri din România

  1. Servicii profesioniste 
  2. Servicii voluntare și private
  3. Servicii de pompieri în lume

Vezi:

Servicii de pompieri din România

Pompierii în România sunt organizați în serviciile de urgență profesioniste, voluntare, publice ori private. 

Pompierii în România constituie un serviciu de ajutor în caz de urgență:  incendii,  accidente,  inundațiicutremur  sau alte situații de urgenta, având ca atribuții evitarea sau reducerea efectului negativ asupra persoanelor, animalelor și bunurilor, precum și organizarea acțiunilor de salvare a acestora SMURD.

1.Servicii profesioniste

Serviciile profesioniste funcționează în subordinea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.)  potrivit reglementărilor specifice.

Pompierii in actiune 7

La nivel național activitatea pompierilor este condusă de inspector general iar în situații de urgență activitatea pompierilor este coordonată de Departamentul pentru situații de urgență, care funcționează în cadrul Ministerul Afacerilor Interne

La nivel județean activitate pompierilor este condusă de inspector șef iar în situații de urgenta de prefect care este coordonat operațional de secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgenta.

Serviciile de urgență profesioniste funcționează ca inspectorate județene și al municipiului București, cu personalitate juridică.

La nivelul fiecărei județ sunt constituite subunități de intervenție pentru situație de urgență.

Vezi articolul – Pompier profesionist

Personalul serviciilor de urgență profesioniste, al I.G.S.U., se compune din:

  • ofițeri, maiștri militari și subofițeri de protecție civilă, pompieri și specialiști;
  • funcționari publici calificați;
  • personal contractual operativ de execuție, atestat în meseriile de protecție civilă, pompieri și alte specialități;
  • personal contractual auxiliar.

Obligații 

  •  prevenirea situațiilor de urgență (incendii, inundații, cutremur, accidente rutiere, alunecări de teren, etc.);
  • informare și educare preventivă a populației și avertizare a acesteia, înștiințare a autorităților administrației publice, despre posibilitatea/iminența producerii situațiilor de urgență;
  • căutare și salvare a persoanelor;
  • acordare de asistență medicală de urgență prin module SMURD din cadrul serviciilor de urgență profesioniste;
  • pregătirea populației în situații de urgență
  • stingerea incendiilor.

 Pompier specialist

Brevetul de pompier specialist se eliberează, la cererea solicitanţilor, de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta, pe baza verificării indeplinirii condiţilor prevazute de lege si a interviului susţinut in fata comisiei de evaluare constituite in acest sens(art. 56, alin.1 din Legea 307 din 2006 privind apărarea împotriva incendiilor actualizată în 2019).

Deţínătorii brevetului de pompier specialist pot fi şef serviciu privat/şef serviciu voluntar pentru situaţii de urgenta(art.1 și art.14, alin.1, lit. a punctul 3 din Ordinului M.A.I. nr. 164 din 2007 Regulament de acordare a brevetului de pompier specialist personalului serviciilor de urgenţă profesioniste căruia i-au încetat raporturile de serviciu).

2.Servicii voluntare și private

Serviciile de urgență voluntare/private sunt structuri specializate, altele decât cele aparținând serviciilor de urgență profesioniste, organizate cu personal angajat și/sau voluntar, în scopul apărării vieții, avutului public și/sau a celui privat împotriva incendiilor și a altor calamități, în sectoarele de competență stabilite cu avizul inspectoratelor.

Serviciile voluntare funcționează la nivel local, iar  serviciului este condusă de primar prin consiliu local respectiv servicii voluntare pentru situații urgență (S.V.S.U.), la operatorii economici și instituțiile, care desfășoară activități cu risc de incendiu activitatea se realizează prin servici private pentru situații de urgență (S.P.S.U.) potrivit legii.

Vezi articolul Serviciul Voluntar

În domeniul apărării împotriva incendiilor pot funcționa și servicii de urgență private constituite ca societăți comerciale.

Formarea, evaluarea și certificarea competenței profesionale a personalului serviciilor de urgență voluntare sau private se realizează de centre de formare și evaluare abilitate prin lege, avizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.)

Ocupații și funcții specifice serviciilor voluntare  sunt următoarele:

  •  șef serviciu – Cod COR 315101;
  •  șef compartiment pentru prevenire – Cod COR 516101;
  •  șef formație de intervenție – Cod COR 516102;
  •  șef grupă de intervenție – Cod COR 516105;
  •  șef echipă specializată – Cod COR 516106;
  •  specialist pentru prevenire – Cod COR 516103;
  • conducător autospecială – Cod COR 832404. 
  •  servant pompier – Cod COR 516104;
  •  electromecanic auto;
  •  operator în verificarea, întreținerea și repararea autospecialelor destinate apărării împotriva incendiilor;
  •  dispecer/telefonist.

Mai multe informații despre pompierii voluntari principii, condiții de încadrare  aici.

Surse: 

3.Servicii de pompieri în lume – Wikipedia

Vezi legislatie in domeniul securității și sănătății în muncă(S.S.M.):