Eroi

Eroi Pompieri

  1. Pavel Zăgănescu si Monumentul Pompierilor București
  2. Omagiu adus pompierilor romani:
  • 2.1.Explozia de Mihăilești  – Jud. Buzău, 2004;
  • 2.2. Ionuț Ungureanu ISU București a murit la incendiu de la Dragonul Rosu ]n anul 2012;
  • 2.3. Adrian Marchiș – I.S.U. Maramureș –  decedat 2011 la vârstă de 27 de ani.

3.Film video cu comemorarea eroilor pompieri de la ISU București

Oficiul Național Cultul Eroilor

Video cu eroi pompieri de la  I.S.U. Bucuresti

 1.Pavel Zăgănescu  

[Imagine: Pavel_Zaganescu.jpg]

Pavel Zăgănescu (1815-1897) a fost un căpitan de pompieri român şi comandantul al Compania de Pompieri români în Bătălia din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848 împotriva trupelor otomane. Ca urmare a acestui lucru anual se sărbătoreşte  în 13 septembrie –  Ziua Pompierilor din România.

Mai multe informatii  aici.

1a.Monumentul Pompierilor București

A fost ridicat în anul 1901 pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii în 13 septembrie 1848  .Monumentul Eroilor Pompieri din București, constituie un trecut la fel de zbuciumat ca și evenimentele a căror memorie o reprezintă.

Monumentul Eroilor Pompieri din București este realizat din bronz de sculptorul Wladimir Hegel (între anii 1899-1901) și a fost dezvelit la 13 septembrie 1901 pe Dealul Spirii, în fața Arsenalului Armatei, fiind închinat eroilor pompieri care au ripostat trupelor otomane venite să înăbușe Revoluția de la 1848. La ceremonia de inaugurare au participat și 17 eroi care se mai aflau în viață. Lucrarea a fost plătită prin subscripție deschisă, gestionată de o comisie, al cărei președinte a fost Eugeniu Carada.

monumentul-eroilor-pompieriPe latura din față a monumentului este fixată o placă de bronz cu inscripția:  “Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL (1900)”. Pe latura opusă este fixată o altă placă de bronz, pe care scrie: “În aducerea aminte a luptei susținută în acest loc de pompierii Bucureștilor, comandați de către căpitanul Zăgănescu, și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Kerim Pașa”.

Dezafectat în 1984, este mutat în faţa Hotelului Marriott în 1990, amplasament pe care îl ocupă în prezent.

2.Omagiu adus pompierilor romani:

2.1.Explozia de la Mihailești – Jud. Buzău, 2004 

Zece ani de la tragicul eveniment de la Mihailesti 1

Imagini eveniment –  Mihailești – Jud. Buzău, 2004 

Mai multe informații  aici.

2.2. Ionuț Ungureanu la 24 de ani a dovedit curaj si devotament. In dorinta de a-si salva colegul, a murit sub o grinda desprinsa din tavanul in flacari, a murit la incendiu de la Dragonul Rosu

Era cea mai grea misiune din scurta lui cariera – publicat la 10 nov. 2012

     

Pompierii s-au strans la Detasamentul din Damaroaia, unde a muncit   ani de zile pompierul care a murit miercuri in incendiul declansat la complexul comercial.

Lacrimi, flori si lumanari pentru Ionut Ungureanu, baiatul de 24 de ani pe care focul l-a invins. Dupa ce camarazii de arme isi vor lua adio de la el, trupul pompierului erou va fi dus acasa in judetul Olt. Ionut a primit, post-mortem, gradul de sublocotenent.

Mai multe informatii  aici.

2.3. Adrian Marchiș – I.S.U. Maramureș –  decedat 2011 la vârstă de 27 de ani

Teribilul accident rutier în care locotenentul Adrian Marchiş  şi-a pierdut viaţa a avut loc în cursul zilei de duminică, 28 august, în jurul orei 14.00, când două autospeciale de la I.SU. Maramureş se deplasau la un incendiu semnalat la Apa Sărată, o localitate aflată în apropierea municipiului Baia Mare. Una dintre maşini, pe panta de la Dura, a trebuit să evite un autoturism de pe contrasens, a intrat în balans şi s-a răsturnat în şanţul de la marginea drumului. Cei cinci membri ai echipajului au rămas încarceraţi şi a fost nevoie de ajutorul colegilor pentru a-i scoate. Din păcate, în urma accidentului, locotenentul Adrian Marchiş şi-a pierdut viaţa din cauza multiplelor leziuni.

 – Plutonierul Paul Iulian Zagorodnic – I.S.U. Giuriu – decedat in 9.01.2014 la vârstă de 31 de ani.

A trăit ca să-i salveze pe alţii, dar a fost răpus de o boală neiertătoare.

– Rugăciunea pompierului

Mai multe informații pe Forum pompieri

„POMPIERII NU MOR NICIODATĂ, EI ARD MEREU ÎN SUFLETELE OAMENILOR PE CARE I-AU SALVAT”

3. Film video cu comemorarea eroilor pompieri de la I.S.U. București

Vezi:

Un comentariu

Mulțumesc pentru vizită.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.