Alege să fii voluntar!

Începând cu data 10 mai 2016, I.G.S.U. lansează semenilor o provocare, aceea de a deveni voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din România.

Proiectul este  intitulat „Salvator din pasiune”, se va derula în perioada 10 mai – 29 iulie 2016, interval de timp structurat în trei etape ce presupun recrutarea şi înscrierea candidaţilor, analizarea dosarelor și încheierea contractelor de voluntariat.
Alege sa fi voluntar!

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori sunt următoarele:

– vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;

– apt din punct de vedere medical;

– să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiuni lor cu intenţie;

– să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

În cadrul activităţii de voluntariat desfăşurată în cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene /Bucureşti Ilfov voluntarii sunt ierarhizaţi în următoarele clase de competenţă:

a) voluntar I;

b) voluntar II;

c) voluntar III;

d) voluntar IV.

Voluntar I este clasa de competenţă cu care se încadrează voluntarii cu vârsta de peste 16 ani şi cărora li se va asigura participarea la cursurile de prim-ajutor de bază (fără echipamente medicale) şi care nu vor putea lua parte la activităţi ce ar putea pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a acestora. După împlinirea a 240 de ore de voluntariat şi absolvirea cursurilor stabilite, voluntarul poate participa la intervenţii, după caz, în cadrul echipajelor de prim ajutor calificat.

Voluntar II este clasa de competenţă minimă cu care se vor încadra voluntarii cu vârsta de peste 18 ani, care vor fi pregătiţi în vederea participării la intervenţii în totalitatea acţiunilor pe care acestea le implică, în funcţie de nevoile operative şi pregătirea acestora. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă, după efectuarea unui număr de 240 de ore de voluntariat, li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.

Voluntar III este clasa de competenţă care se acordă voluntarilor care dispun de contract de voluntariat de cel puţin doi ani, echivalentul a 480 de ore de voluntariat şi au absolvit cursurile de prim ajutor de bază. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat cu competenţe extinse. 

Voluntar IV este clasa de competenţă care se acordă voluntarilor ce dispun de contract de voluntariat de cel puţin 3 ani, echivalentul a 720 de ore de voluntariat şi au absolvit cursul de prim ajutor calificat, cu competenţe extinse.

 Voluntarilor ce deţin clasa de competenţă I nu li se va permite participarea la intervenţii ce pot determina afectarea psihologică severă a acestora.

 Voluntarii ce deţin clasa de competenţă III şi IV vor urma şi cursuri de pregătire pentru intervenţia în situaţii de urgenţă (căutare-salvare, stingere incendii etc.).

Participarea la intervenţii împreună cu echipajele Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă este condiţionată de absolvirea cursului corespunzător

Activitatea de voluntariat se desfăşoară pe baza unui contract de voluntariat (model în anexa nr. 1), încheiat între Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti Ilfov şi voluntar, în conformitate cu prevederile Legii nr. 78/2014.

Contractul de voluntariat prevede angajamentul de participare ca voluntar la un anumit număr de ore ales de comun acord cu organizaţia gazdă, după propria convenienţă, în timpul programului normal de lucru al structurilor unde solicită să-şi desfăşoare activitatea.

Contractul de voluntariat este însoţit obligatoriu de:

a) cererea de înscriere ca voluntar;

b) fişa de voluntariat (modelul acesteia regăsindu-se în anexa 2);

c) fişa de instruire individuală privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Dosarul candidatului trebuie să conţină:

  • cererea de înscriere;
  • certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani),
  • copie după actul de identitate;
  • avizul psihologic,;
  • actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare;
  • adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obţinute accesând site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă http://www.igsu.ro  şi cele ale inspectoratelor județene pentru situaţii de urgenţă/București-Ilfov, structuri la nivelul cărora veți putea confirma valențele profesiei de salvator.

Mai multe detalii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori:
http://www.igsu.ro/…/Activitatea_voluntariat_in_cadrul_ISU.…

Reclame

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s