4 mai – Ziua internaţională a pompierilor şi Ziua Sfântului Florian

„Rolul unui pompier astăzi, fie că se află în mediul urban sau rural, fie că este voluntar sau pompier de carieră, este sacrificiul, angajamentul și dedicarea. Luptăm împreună împotriva unui singur dușman – focul – indiferent din ce țară venim, ce uniformă purtăm sau ce limbă vorbim ” a spus locotenentul pompier JJ Edmondson și creatorul Zilei Internaționale a Pompierilor.

În fiecare an, pompierii se confruntă cu vremuri de tragedie și triumf, certuri și lecții, reflecție și sărbători. Acestea variază în ceea ce privește impactul și influența asupra fiecărui individ fac acum parte din viețile noastre și, în multe cazuri, nu pot fi ignorate cu ușurință. Linton a fost una dintre aceste tragedii.

Pe 2 decembrie 1998, un eveniment tragic a zguduit comunitatea Linton, Australia și lumea întreagă. Pompierii din oraşul Linton, aflat la aproximativ 150 km vest de orașul Melbourne din Victoria, au cerut asistenţă în lupta cu un mare incendiu. Acest apel urgent a adus la fața locului pompierii din multe zone, inclusiv voluntari de la Brigada de Pompieri Geelong West, neștiind tragedia care avea să urmeze. Garry Vredeveldt, Chris Evans, Stuart Davidson, Jason Thomas și Matthew Armstrong erau echipajul maşinii-cisternă Geelong West în acea zi fatidică.

În timp ce cei cinci au ieșit din incendiu pentru a-și umple autocisterna cu apă, a avut loc o schimbare bruscă a vântului şi maşina a fost înghiţită de flăcări. Cei cinci pompieri au fost ucişi.

Mai târziu, J.J. Edmondson, locotenent de pompieri în Victoria, a coordonat instituirea Zilei internaţionale a pompierilor.

Pompierii își dedică viața protejării vieții și a proprietății. Uneori această dăruire ia forma a nenumărate ore de voluntariat sau a mulți ani de carieră. În toate cazurile, acesta riscă să sacrifice ultima dată viața unui pompier. În toate situațiile, riscul, ultimul sacrificiul este viața pompierului.

Ziua internațională a pompierilor este un prilej, pentru comunitatea mondială, să recunoască și să onoreze sacrificiile făcute de pompieri pentru siguranța comunității și mediului.

Astăzi sunt comemorați pompierii care au murit în timp ce își slujeau comunitățile sau și-au dat viața pentru siguranța celorlalți.

Purtând panglica albastră cu roșu ne arătăm recunoștința față de pompierii de pretutindeni.

Culorile panglicii simbolizează cele două elemete cu care lucrează pompierii: roșu pentru foc și albastru pentru apă. Aceste culori sunt, de asemenea, recunoscute pe plan internațional ca reprezentând serviciul de urgență.

4 mai, Ziua Sfântului Florian

Pe 4 mai se celebrează şi Sfântul Florian, ocrotitorul pompierilor, care a fost comandant militar şi organizator al unei brigăzi de pompieri în vremea Imperiului Roman şi a fost martirizat în timpul persecuţiilor lui Diocleţian.

Ziua internaţională a pompierilor este cunoscută şi ca Ziua Sfântului Florian, celebrată de mai bine de 150 de ani în Europa.

Sf. Florian este considerat patronul pompierilor şi al hornarilor. A fost cetățean roman și a murit ca martir în anul 304, în Lauriacum, o localitate care azi se numește Lorch, în Austria.

Sf. Florian este sărbătorit anual de către Biserica Romano-Catolică în 4 mai, data morții sale.

Florian a trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian și a fost comandant al armatei imperiale în provincia romană Noricum (care se întindea pe teritoriul Austriei de astăzi și o parte a Sloveniei). Pe lângă activitățile militare, el mai era responsabil și de organizarea brigăzilor de pompieri.

Sound off, momentul de reculegere

Un Sound Off global este o modalitate excelentă de a atrage atenția presei și a comunității asupra rolului, angajamentului și sacrificiilor pompierilor. Ne oferă tuturor șansa de a reflecta asupra pompierilor care și-au pierdut viața în ultimii ani, cum ar fi cei din 11 septembrie, într-un omagiu foarte potrivit pentru pompieri.

În prima duminică a lunii mai, la prânz, sirenele vor suna timp de 30 de secunde, urmate de un minut de reculegere în memoria și respectul față de toți pompierii care şi-au pierdut viaţa la datorie.

Ziua pompierilor în România

În România, 13 septembrie, în care a avut loc Bătălia din Dealul Spirii (1848) la Bucureşti, între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu şi un corp de armată al Imperiului Otoman, a fost desemnată Ziua pompierilor.

Această dată a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluţiei Române din 1848. Legal, Ziua a fost oficializată în 1953, iar apoi prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, mai scrie sursa de mai sus.

Sursa – Stiri TVR, 4,04.2022, Magda Manea

Mulțumesc pentru vizită.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.