Costum de protecție anticaloric

Costum de protecție anticaloric asigura protecția pompierilor la incendii in condițiile impuse de lucru in vecinătatea surselor foarte intense de căldura radianta si a contactului accidental cu flăcările, temperatura   de 250 C Este confecționat din pânza de azbest aluminizată, căptușit cu pânza de bumbac rezistenta la acțiunile mecanice,

Clasificare

În raport de destinație, costumele de protecție anticalorică sunt de tip:

  • apropiere normal (A.N.);
  • pătrundere normal (P.N.);
  • apropiere uțor (A.U.);
  • pătrundere greu (P.G.).

a,Costum de protecție anticaloric  de apropiere normal (A.N.)[

Se compune din următoarele parți:

  • bluza strânsa pe talie cu șicana de etanșare;
  • pantaloni cu burduf lateral si bretele reglabile;
  • gluga detașabila cu casca interioara si vizor duplex antisol;
  • mănuși cu un singur deget;
  • cizme scurte de protecție cu dubluri interioare din pâslă. Greutatea totala a costumului este de cca 7 kg.

b.Costum protecție anticaloric   de pătrundere normal (P.N.)

Asigura protecția pompierilor la incendii l in condițiile trecerii prin culoare, flacarii sau în timpul lucrului in incinta cu temperatura de pana la 250  gr.C  al contactului caloric intermitent si atmosfera respirabila. La fel ca si costumul de apropiere normala, este confecționat din pânză de axbest aluminizata căptușit cu pânza de bumbac. Se compune din bluza cu gluga atașata, etanșa pe talie, cu casca interioara si vizor duplex metalizat si locaș dorsal pentru aparat de respirație, precum si din pantaloni, mănuși si cizme de aceeași construcție ca in cazul costumului de protecție anticalorică tip apropiere normala. Greutatea costumului este de cca 10 kg.

c.Costum protectie anticaloric de apropiere ușor (A.U.)

Asigura protecția pompierilor la incendii  în condițiile apropierii la 2 – 3 m de sursele radiante puternice, cu evitarea contactului caloric. Este confecționat din pânza de azbest aluminizat, căptușit cu pânza de bumbac rezistenta si se compune din următoarele părți: haina lunga pana la genunchi; cizme înalte pana la sold, cu dubluri interioare din pâslă;, gluga detașabila cu casca interioara din textolit si vizori din geam duplex antisol (fumuriu); mănuși cu un singur deget.Greutatea completului este de cca 7 kg.

d.Costum p.a. de pătrundere greu (P.G.)

Asigura protecția pompierilor la incendii in condițiile impuse de pătrunderea prin flăcări, cu treceri de scurta durata sau lucrul in incinte încălzite la temperaturi peste 250 si cu atmosfera irespirabilă. Se compune din următoarele părți: combinezon cu gluga si cizme etanșe având practicata o deschizătura dorsala cu locaș pentru aparat de respirație; gluga este prevazuta cu casca interioara si vizor metalizat, iar cizmele sunt dublate in interior cu pâsla; mănuși cu un deget.Greutatea costumului este de cca 15 kg.

Sursa:

  • Termeni și expresii p.s.i. , Ministerul de Interne, Comandamentul Pompierilor, Serviciul Editorial, 1991
  • Manual pentru cunoașterea accesoriilor, utilajelor și autospecialelor de stingere a incendiilor, Ed. Ministerul de Interna, Comandamentul Trupelor de Pompieri, 1991

Mulțumesc pentru vizită.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.