Muzeul pompierilor

Monumentul pompierilor din București ocupa centrul unei piatete care ii poarta numele si catre care mai converg si alte artere, respectiv strazile Vasile Stroescu, Iancu, Cavaler de Flondor, Zece Mese si Popp de Basesti. In trecut servea drept turn de observatie pentru apararea impotriva incendiilor.

Foișorul de FocA fost construit in 1890, ca punct de supraveghere si alarmare al pompierilor, la doi ani dupa ce precedentul turn – Turnul Coltei, ridicat in 1715, a fost demolat. Planurile au fost realizate de George Mandrea, in acea perioada arhitectul-sef al Bucurestiului.

Foisorul de Foc a fost gandit a avea si rolul de turn de apa. Dupa finalizarea constructiei insa, compania locala de apa – Uzina de Apa Grozavesti – nu a avut pompe suficient de puternice pentru a-l umple cu apa.

Foisorul de Foc a fost folosit de catre pompieri pana in 1935, cand si-a pierdut rolul, intrucat in Bucuresti se ridicau tot mai multe cladiri inalte, iar introducerea telefoniei facea inutila existenta unui turn de veghe. Din 1963, a fost transformat intr-un Muzeu al Pompierilor.

Site: http://www.muzeulpompierilor.ro/index.php