Campanii de prevenire

Campaniile naţionale de informare preventivă

Campaniile naţionale de informare preventivă şi pregătire a populaţiei pentru a cunoaşte şi a reacţiona corect în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă realizate de I.G.S.U. cu o serie de parteneri.
  1. Campania RISC. Proiectul I – 2013 Renunță! Improvizațiile sunt catastrofale! 
  2. Campania RISC. Proiectul II – 2014. Siguranța nu este un joc de noroc! 
  3.  Campania RISC. Proiectul III –  2015. Siguranța nu este un joc de noroc

  4. Campania ,,Nu tremur la cutremur” –  2015
  5. CAMPANIA R.I.S.C. Proiectul IV  – 2016 „Mai bine previi, decât să nu fii!”  
  6. Campania RISC. Proiectul V – Mai bine previi decât să nu fii -2018
  7.  Campania „ROMANIA SIGURA”.

Sursa – fiipregatit

1. CAMPANIA R.I.S.C. Proiect 1 – 2013 , „Renunță! Improvizațiile sunt catastrofale!.” 

Statisticile IGSU arată că, anual, sute de persoane își pierd viața în incendii, intoxicații cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor. Campania RISC și-a propus nu doar să informeze și să sensibilizeze populația, ci și să schimbe, în timp, atitudinea și comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.

Exerciții de alarmare și evacuare în școli și licee, lecții despre energie, jocuri interactive, instruiri despre comportamentul în caz de incendiu, materiale informative distribuite în zone cu trafic pietonal intens, la care s-au adăugat întâlniri cu autoritățile locale și asociaţiile de locatari – acestea au fost doar câteva dintre principalele acțiuni derulate în cadrul acestei campanii.

2.Campania RISC. Proiectul II – 2014. Siguranța nu este un joc de noroc! 

Campania a vizat cu prioritate atragerea atenției asupra a două riscuri majore care decurg din utilizarea necorespunzătoare a instalaţiilor și echipamentelor care folosesc gaze și electricitate.

Sute de oameni îşi pierd viaţa şi mii de locuinţe sunt mistuite de flăcări, în fiecare an, din cauza improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, precum şi din cauza coşurilor de fum necurăţate. Gravitatea acestor evenimente nefericite şi incidenţa ridicată a acestora au la origine, în majoritatea cazurilor, lipsa de responsabilitate a unora dintre consumatori.

Prin intermediul campaniilor naţionale de informare şi educaţie preventivă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi-au propus să avertizeze asupra riscurilor majore la care cetăţenii se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, precum şi în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil.

VEZI MATERIALE DE INFORMARE

Mai multe informații pe site: aici.

4. Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur” – 2015

În date de  26 ianuarie  2015 la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a avut loc conferința de presă pentru lansarea oficială a Campaniei Naționale de Informare şi Pregătire a Populației „Nu tremur la cutremur”.

Campania are ca scop principal informarea corectă a cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. Este realizată pe fondul necesității transmiterii către populație a unui mesaj unitar, conținând informații corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

În cadrul acesteia sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.

Mai multe informații aici,

5.CAMPANIA R.I.S.C. , Proiect  „Mai bine previi, decât să nu fii!” – 2016

Campania RISC vizează reducerea numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe și are ca obiectiv fundamental informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Ideea acestei noi campanii a plecat de la o realitate sumbră care arată că, anual, în România se produc aproximativ 6.000 de incendii la locuințe și în urma acestora circa 180 de persoane își pierd viața, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Practic, la fiecare două zile o persoană moare din cauza incendiilor și nu puține sunt cazurile în care familii întregi își pierd viața, întrucât cea mai mare parte a incendiilor se petrec în locuințe, pe parcursul nopții.

Aceste tragedii pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu și a celor de gaz, demers la îndemâna oricui și care poate salva vieți și bunuri materiale importante. Detectoarele de incendiu emit semnale acustice și luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor. dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziționare, se verifică existența marcajului CE. Pentru funcționarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuințe și utilizate conform instrucțiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora și funcționarea bateriilor.

Redam mai jos materialele din cadrul campaniei:

Mai multe informatii  aici.

Sursa – IGSU

6..Campania „ROMANIA SIGURA”.

Fotografia postată de Romania Sigura.

Despre campanie

Ideea acestei noi campanii a plecat de la o realitate sumbră care arată că, anual, în România se produc aproximativ 6.000 de incendii la locuințe și în urma acestora circa 180 de persoane își pierd viața, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.). Practic, la fiecare două zile o persoană moare din cauza incendiilor și nu puține sunt cazurile în care familii întregi își pierd viața, întrucât cea mai mare parte a incendiilor se petrec în locuințe, pe parcursul nopții. Lansată din necesitatea reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe, campania își propune ca obiectiv informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea de montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Prevenția

Aceste tragedii pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu și a celor de gaz, demers la îndemâna oricui și care poate salva vieți și bunuri materiale importante. Detectoarele de incendiu emit semnale acustice și luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor. dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziționare, se verifică  existența marcajului CE. Pentru funcționarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuințe și utilizate conform instrucțiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora și funcționarea bateriilor,  pagina de Facebook RomâniaSigură.