Competențe legale avizare

COMPETENŢE  LEGALE  DE  ELABORARE  A DOCUMENTATIILOR  PENTRU  EXECUTAREA LUCRARILOR  DE  CONSTRUCTII

 1.     LEGEA  nr. 50 din 29 iulie 1991   Republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii

ART. 9. (1) Proiectele pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi proiectele tehnice, pe baza cărora se întocmesc acestea, se elaborează de colective tehnice de specialitate, se însuşesc şi se semnează de cadre tehnice cu pregătire superioară numai din domeniul arhitecturii, construcţiilor şi instalaţiilor pentru construcţii, astfel:
a) de arhitect cu diplomă recunoscută de statul român, pentru proiectarea părţii de arhitectură pentru obiective de investiţii cuprinse la toate categoriile de importanţă a construcţiilor supraterane şi a celor subterane;
b) de ingineri constructori şi de instalaţii, cu diplomă recunoscută de statul român, pentru părţile de inginerie în domeniile specifice, pentru obiective de investiţii cuprinse la toate categoriile de importanţă a construcţiilor supraterane şi subterane, precum şi la instalaţiile aferente acestora;
c) de conductor arhitect, urbanist şi/sau de subinginer de construcţii, cu diplomă recunoscută de statul român, pentru clădiri de importanţă redusă şi aflate în afara zonelor protejate, stabilite conform legii.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi pentru documentaţia de execuţie.
(3) Semnarea documentaţiilor de către persoanele prevăzute la alin. (1) angajează răspunderea acestora în condiţiile legii.

2.  ORDIN nr. 1430 din 26 august 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991

ART. 25
Competenţe de elaborare a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii
(1) Proiectele pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. a), precum şi proiectele tehnice din care acestea sunt extrase, se elaborează exclusiv de proiectanţi cu pregătire în domeniul arhitecturii, construcţiilor şi instalaţiilor (arhitecţi, ingineri, conductori-arhitecţi, subingineri, tehnicieni) constituiţi, în acest scop, în colective tehnice de specialitate şi se semnează, în condiţiile legii, numai de cadre tehnice cu pregătire superioară în domeniul arhitecturii şi construcţiilor, potrivit prevederilor art. 9 din Lege.
(2) Potrivit prevederilor art. 9, coroborate cu dispoziţiile art. 24 alin. (1) lit. c) din Lege, este interzisă semnarea proiectelor tehnice pentru execuţia lucrărilor, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, de către persoane care nu au absolvit – cu diplomă recunoscută de statul român – instituţii de învăţământ superior de specialitate, în domeniul arhitecturii şi construcţiilor/instalaţiilor, sub sancţiunea legii penale.
(4) În conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, arhitecţii şi conductorii arhitecţi cu drept de semnătură sunt obligaţi să aplice parafa cu numărul de ordine înscris în Tabloul Naţional al Arhitecţilor inclusiv pe proiectele pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
(5) În conformitate cu prevederile anexei nr. 1 la Lege, în mod obligatoriu, fiecare planşă a proiectului pentru emiterea autorizaţiilor de construire/desfiinţare va avea un cartuş care va conţine informaţiile minimale necesare pentru identificarea investitorului, proiectantului şi proiectului, realizat prin adaptarea modelului cuprins în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.

Mai multe informații pe linkurile de mai jos:

https://pompieriiromanieu.wordpress.com/informatii-utile/prevederi-legale/avizare-si-autorizare/

Site-ul I.G.S.Uhttp://www.igsu.ro/index.php?pagina=legislatie

 

Mulțumesc pentru vizită.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.