2012

Concursurile Nationale de Descarcerare si de Acordare a Primului Ajutor Calificat

Ploiești  –  03-05.09.2012, 

Au participat 15 echipaje din 13 inspectorate județene pentru situații de urgență s-au întrecut în abilități de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat, dar au avut timp și pentru o expoziție de expoziţie de tehnică de intervenţie şi exerciţii demonstrative.

Miercuri a fost ziua premianților, iar la ceremonie a participat și Raed Arafat, care a înmânat diplome și cupe câștigătorilor.

.

Proba I: Descarcerare din autovehicule

– locul I -Şcoala de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti

– locul II – I.S.U. “Dobrogea” al judeţului Constanţa

– locul III – I.S.U. „Dealul Spirii” al municipiului Bucureşti

Proba II : Acordarea primului ajutor calificat

– locul III – I.S.U. „Dealul Spirii” al municipiului Bucureşti

– locul II – I.S.U. “Horea” al judeţului Mureş

– locul III – I.S.U. „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa

.

Cel mai bun comandant de echipaj a fost declarat plutonierul adjutant Covalciuc Bogdan din cadrul I.S.U. “Dobrogea” al judeţului Constanţa, cel mai bun echipaj de paramedici – plutonier major Ene Rafael, plutonier major Nenciu Ciprian, plutonier Popescu Răzvan şi cel mai bun echipaj de servanţi – plutonier major Dinu Marian şi plutonier Petcu Irinel din cadrul Şcolii de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti.

La festivitate au mai participat inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Marcel – Sorin Lucaciu și ambasadorul adjunct al Marii Britanii, Esther Blythe.

„Acest gen de manifestare este un concept preluat din afara ţării şi sper că prin organizarea acesteia să reuşim să trimitem în fiecare an câte un echipaj la nivel internaţional”, a spus Raed Arafat.

Mai mult, acesta a afirmat că deşi evaluatorii sunt din Marea Britanie, alţi reprezentanţi din Romania se specializează pentru a putea de acum încolo să evalueze competiţiile care se ţin pe teritoriul ţării noastre.

Tot Raed Arafat a mai menţionat că odată ce participăm la astfel de competiţii, echipajele de descarcerare şi prim ajutor din România vor reuşi să evalueze şi să intervină în cazurile cu care au de aface conform unui protocol standard ce le va asigura un succes garantat.

Acesta a spus că va sta de vorba cu comisia de analiză din Marea Britanie şi se va interesa de problemele cu care se confruntă echipajele de prim ajutor din România, la momentul actual şi ce ar mai fi de îmbunătăţit, dar a mai adăugat că în ceea ce priveşte dotarea şi logistica echipajelor de prim ajutor din ţară, suntem compatibili şi comparabili cu multe tări din Uniunea Europeană”.

Întrecerea, organizată cu sprijinul United Kingdom Rescue Organization (UKRO),și-a propus schimbul de bune practici în domeniul strategiilor de reducere a numărului de victime în urma accidentelor rutiere şi a acordării primului ajutor calificat.