Cutremur în Italia. Cel puţin 247 de morţi, printre care şi doi români

Italia a fost zguduită miercuri dimineaţă de cel mai puternic cutremur din ultimii şapte ani. Un seism cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut epicentrul în apropierea oraşului Perugia (centru). Cel puţin 247 de oameni au murit, printre care şi doi români, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite. Autorităţile se feresc să estimeze numărul persoanelor aflate încă sub dărâmături.

Cutremur devastator în Italia. Un oraş, distrus complet. Cel puţin 14 persoane au murit

În data de 24.08.2016 bilanţul era în continuă creştere, Italia. AP a anunţat că numărul deceselor a ajuns la 247. ca urmare a cutremurului care a zguduit, miercuri dimineaţă.

.

Preşedintele italian Sergio Mattarella a făcut apel la cetăţeni să dea dovadă de solidaritate, într-un „moment de durere“, faţă de cei afectaţi de seismul puternic produs miercuri dimineaţa în centrul ţării şi a pledat pentru „responsabilitate comună“, transmite DPA, potrivit Agerpres.

La rândul său, şeful guvernului, Matteo Renzi, a dat asigurări că autorităţile acţionează pentru „a nu lăsa pe nimeni singur, nicio familie“. Renzi s-a deplasat la sediul guvernului, de unde a anunţat că în această după-amiază va vizita zona afectată de cutremur pentru a le mulţumi personal tuturor italienilor care participă la operaţiunile de salvare, transmite EFE.

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat miercuri că oferă Italiei „tot ajutorul necesar“. UE, Germania şi Israelul şi-au oferit de asemenea serviciile. „În numele Comisiei Europene şi al meu personal, vă rog să acceptaţi sincerele mele condoleanţe. Suntem, ca întotdeauna, solidari cu poporul italian şi pregătiţi să ajutăm în orice fel putem“, i-a scris şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker premierului Matteo Renzi.

Stefano Petrucci, primarul din Accumoli, comună situată în apropiere de epicentrul seismului, a anunţat mai mulţi morţi în localitatea sa. Potrivit lui, comuna este pe jumătate distrusă. De asemenea, mai multe persoane se află sub dărâmături. „Este o tragedie. Avem morţi şi clădiri distruse“, a declarat el.

Sergio Pirozzi, primarul comunei Amatrice, situată la 40 de kilometri sud de Norcia, a declarat, potrivit SkyTG24, că localitatea sa este parţial distrusă şi că mai multe persoane sunt blocate printre dărâmături. Căile de acces în această comună de aproape 3.000 de locuitori sunt blocate, potrivit primarului.

Turnul din localitatea devastată Amatrice a rămas în picioare

În Amatrice, orologiul din centrul localităţii italiene a rămas blocat la ora 3.36 (4.36 ora României), atunci când primul seism, cu o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter, a lovit satul pitoresc din centrul Italiei şi l-a transformat în moloz. Orologiul, care datează din secolul al XIII-lea, continuă să stea deasupra ruinelor oraşului, însă structura de rezistenţă a turnului a fost puternic afectată, în vreme ce 38 de persoane şi-au pierdut viaţa, scrie The Huffington Post.

„De-a lungul timpului localitatea a păstrat acest turn, sper că este un semn bun. Sper că înseamnă că nu va muri, ci se va ridica din nou atât timp cât turnul cu orologiu rămâne în picioare“, a declarat primarul Sergio Pirozzi. Între timp, autorităţile italiene numără în continuare victimele, iar alte cadavre sunt scoase de sub dărâmături. Inclusiv clădirea primăriei din localitatea Amatrice a fost devastată de seism, iar autorităţile au început operaţiunile de salvare a persoanelor blocate sub dărâmături.

„Jumătate din sat a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături. A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit“, a precizat Sergio Pirozzi.

De asemenea, cel puţin un pod şi mai multe clădiri s-au prăbuşit în mai multe localităţi din centrul Italiei. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă într-o parte din localităţile afectate.

Clădire prăbuşită din localitatea Amatrice FOTO Twitter/Flavio Maccarone    Cel puţin o avalanşă a fost înregistrată pe versantul estic al muntelui Gran Sasso, cel mai înalt din Apeninii Italieni.   Institutul Geologic din Statele Unite a estimat că există o posibilitate de 35% ca seismul să provoace între 100 şi 1.000 de morţi şi pagube materiale semnificative.

Cutremurul a fost resimţit puternic şi în capitala Roma – situată la 150 de kilometri de epicentru – pentru aproximativ 20 de secunde, şi a fost urmat de mai multe replici în orele următoare, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 5,3 pe scara Richter. Seismul iniţial a avut loc la ora locală 03.38 (ora României 04.38) şi a avut epicentrul la o adâncime de doar 10 kilometri.

Epicentrul seismului a fost înregistrat la 10 de kilometri sud-est de Norcia FOTO RAI News

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Un cutremur de magnitudine similară petrecut în 2009, în regiunea L’Aquila, s-a soldat cu peste 300 de morţi, 1.500 de răniţi şi a provocat pagube în valoare totală de peste 16 miliarde de dolari. Cinci români au murit în urma cutremurului din L’Aquila.

.

Sursa:Adevărul, 24.08.2016

http://adevarul.ro/international/europa/cutremur-italia-mai-multe-cladiris-au-prabusit-oameni-prinsi-daramaturi-1_57bd130d5ab6550cb80a72f7/index.html#gallery_currentImage

Reclame

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s