Pompierii la ceas aniversar

În fiecare an, la 13 Septembrie, pentru pompierii români este zi de sărbătoare.

Aniversată încă din anul 1863, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a conferit Companiei de Pompieri a Capitalei noi Drapele de luptă, Ziua Pompierilor din România a intrat în memoria colectivă, fiind oficializată în documentele instituționale postbelice.

Pentru celebrarea acestui moment de mare însemnătate pentru salvatorii de profesie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a prevăzut în calendarul manifestărilor dedicate, o serie de evenimente menite să ateste cei 167 de ani de existență a Armei care ne reprezintă.

.Ziua pompierilor 2015

Suita activităților organizate în acest context a debutat la nivel național cu desfășurarea unor ceremonialuri militare și religioase, depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciții și aplicații demonstrative, prezentarea tehnicii de intervenție utilizată la misiunile specifice, organizarea unor puncte de informare preventivă, competiții sportive, concursuri de desen, expoziții și alte activități interactive pe care inspectoratele pentru situații de urgență le-au dedicat publicului larg.

Pentru cinstirea memoriei predecesorilor care au scris cu litere de foc istoria, pompierii militari au depus, astăzi, coroane și jerbe de flori la monumentele din Capitală, dedicate salvatorilor căzuți la datorie de-a lungul timpului și care au purtat cu cinste blazonul de POMPIER.

Activitățile vor continua și sâmbătă, dată la care Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Dealul Spirii’ București-Ilfov își va aștepta vizitatorii la expozițiile de tehnică și exercițiile demonstrative pregătite special pentru ei, evenimente găzduite în parcurile Carol și Alexandru Ioan Cuza din municipiul București, în intervalul orar 16.00 — 20.00.

Duminică, 13 septembrie  2015., Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă invită la activitățile omagiale dedicate acestui moment de înaltă trăire pentru pompierii români, care va avea loc la Monumentul ‘Eroilor Pompieri’ din Calea 13 Septembrie (în fața hotelului Marriott), cu începere de la ora 10.00.

Festivitatea va cuprinde ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și conferirea însemnelor onorifice ‘Pompierul de onoare al anului’ și ‘Salvatorul de onoare al anului’, celor care s-au remarcat prin obținerea unor performanțe profesionale deosebite, servicii de excepție și acte de eroism în executarea misiunilor.

Momentul aniversar se va încheia cu defilarea Detașamentelor de Onoare ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Inspectoratului pentru Situații de Urgență București — Ilfov, a Detașamentului Jandarmi Gardă de Onoare, precum și a tehnicii de intervenție specifică structurilor profesioniste pentru situații de urgență.

De asemenea, în aceeași zi, în intervalul orar 09.00 — 20.00, subunitățile operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București — Ilfov își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru ca cei interesați să cunoască activitățile și misiunile specifice Armei. Totodată, vor fi organizate ateliere de lucru cu tematică de specialitate, în scopul conștientizării cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor și regulilor de comportare în situații de urgență.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, Foișorul de Foc ‘se deschide’ iubitorilor de istorie, aceștia având posibilitatea vizionării, în regim gratuit, a exponatelor regăsite în acest edificiu, în intervalul 09.00 — 15.00.

*** Pentru recompensarea efortului profesional depus și a rezultatelor obținute în îndeplinirea misiunilor încredințate, cu ocazia ‘Zilei de 13 septembrie 2015 — Ziua Pompierilor din România’, au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, 272 ofițeri, maiștrii militari și subofițeri din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate.

Sursa: Agerpress,  11.09.2015, http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/09/11/comunicat-de-presa-igsu-18-25-33

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s