Protejarea mediului educațional în cazul producerii unor dezastre

Proiect U.E. desfăşurat de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construţii Iaşi în parteneriat cu ISU Iaşi

Adeseori activităţile sociale şi economice ale oamenilor pot fi tulburate de efecte tragice ale unor dezastre: fie ele naturale sau antropice. Dezastrele au un impact major asupra economiei, precum şi asupra securităţii şi bunăstării cetăţenilor. În ultimii ani, expunerea la dezastre a crescut în mod semnificativ ca urmare a schimbărilor climatice, urbanizării rapide şi neplanificate, presiunii demografice, construcţiilor şi exploatării mai intensive a solului în zonele predispuse la pericol, pierderii biodiversităţii şi degradării ecosistemelor. .cutremur 4 În decursul ultimilor ani, România are o istorie bogată în calamităţi naturale şi în dezastre antropice, cauzate de structura geo-morfologică a teritoriului ţării noastre, punctele vulnerabile prin tradiţie, fiind cutremurele, inundaţiile şi incendiile. Copiii sub vârsta de 18 ani reprezintă mai mult decât 25% din populaţia Uniunii Europene. În timpul vieţii lor, ei petrec mai mult de 2340 de zile în şcoli, acest lucru făcând obligatorie pregătirea şcolilor în asigurarea protecţiei elevilor şi în gestionarea problemelor complicate şi complexe, care pot să apară atunci când se întamplă dezastre naturale. Aceste date demonstrează clar că educaţia joacă un rol esenţial în dezvoltarea capacităţii de reacţie în rândul Comunităţii în cazul în care se produc dezastre.

.

.

.

În acest context, Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi s-a implicat într-un proiect de anvergură în perioada 2012-2014, proiectul SEE – Safeguarding Educational Environment (Protejarea mediului educational) alături de un puternic consorţiu european. Plecând de la ferma convingere că educaţia are un rol esenţial în ceea ce priveşte reacţia comunităţii la consecinţele dezastrelor, SEE şi-a propus să formeze elevii, profesorii, profesionişti şi voluntari din domeniul protecţiei civile în legatură cu procedurile şi regulile ce trebuie respectate în caz de dezastre naturale sau provocate de om şi să ofere un set complet de resurse educaţionale destinate tuturor categoriilor implicate în prevenirea, pregatirea, autoapararea şi intelegerea culturală a riscurilor.

Pentru a obţine aceste rezultate, acţiunile dezvoltate în cadrul proiectul SEE au avut ca scop crearea unui set de instrumente bazate pe web, destinate sistemului educativ legate de prevenire şi pregatire în cazul unui dezastru, ţinând cont de spaţiul fizic, de dimensiunea psihologică şi de relaţiile sociale care sunt implicate. .

Scopul principal al proiectului a fost crearea unei comunităţi pe web capabilă să împărtăşească informaţii şi experienţe despre protejarea mediului şcolar în caz de dezastre şi despre prevenirea pagubelor.

Sursa:

http://isujis.ro/proiecte/protejarea-mediului-educational-cazul-producerii-unor-dezastre-safeguarding-educational-environment

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s