Col. Bogdan Lucian, o viață dedicată Protecţiei Civile

Colonel (r) Bogdan Lucian, născut la 30 ianuarie 1959 pe plaiuri prahovene, şi-a dedicat întreaga activitate profesională (34 ani de carieră militară: 20.08.1981 – 30.01.2015) meseriei pe care a îndrăgit-o şi pe care a îmbrăţişat-o încă din tinereţe.

Col_Bogdan

Cariera militară a debutat la vârsta de 15 ani, când a intrat la Liceul Militar din localitatea natală Brează, urmând apoi cum era şi firesc Şcoala Militareă de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. A absolvit această şcoală ca şef de promoţie în 1981 şi a devenit ofiţer chimist.

Tânărul absolvent a ales să pună în practică cunoştinţele dobândite în unitatea militară de transmisiuni de la Râşnov, unde a activat până în anul 1994. Prin pregătirea de excepţie şi capacitatea managerială de care a dat dovadă, a primit funcţie de specialist în cadrul Regimentului şi s-a ocupat de activităţile importante ale unităţii. În această perioadă începe să se contureze profilul de specialist şi vizionar în acelaşi timp, participă la cursul de ofiţeri chimişti pentru regimentul de transmisiuni la Centrul de pregătire din Câmpulung pe care îl absolvă de asemenea ca şef de promoţie.

Din 1994 a activat ca ofiţer specilist în Statul Major de Apărare Civilă, o unitate aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. Acest moment a însemnat o schimbare profundă în cariera militară, întrucât specificul activităţii a trecut de la activitatea militară de trupă la activitatea de coordonare a unor formaţiuni în situaţii de protecţie civilă.

Col_Bogdan2Experienţa acumulată şi devotamentul pentru meseria practicată se fac prezente şi la noul loc de muncă. O vorbă românească spune că „Omul sfinţeşte locul”, astfel încât spiritul de om gospodar a început să-şi pună amprenta pe sediul unităţii, la vreamea aceea o clădire aflată în paragină. A fost necesar un impuls primit prin sosirea căpitanului Lucian Bogdan şi unitatea de Protecţie Civilă a cunoscut o perioadă de înflorire.

În anul 1997, la Braşov s-a desfăşurat un amplu exerciţiu de Protecţie Civilă la care au participat reprezenatanţi ai mai multor ţări europene.  Organizat în mod exemplar, exerciţiul a fost realizat cu succes, iar ofiţerul Lucian Bogdan devine cunoscut în rândul speciliştilor de peste hotare.

Confirmarea ca fiind un bun specialist a venit în momentul în care a fost desemnat să participe în grupuri de lucru pe probleme de protecţie civilă în diferite ţări europene. Din această poziţie în sala de şedinţe NATO a propus şi a obţinut organizarea şedinţei anuale a Comitetului de Protecţiei Civile al NATO în ţara noastră, în anul 2002.

Contemporan cu toate schimbările prin care a trecut Protecţia Civilă, inclusiv anul 2001 când se face trecerea de la Ministerul Apărării la Ministerul de Interne, ca o confirmare a capacităţii de care a dat dovadă, a fost cooptat în grupurile de lucru pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare la nivel naţional, inclusiv la elaborarea Legii Protecţiei Civile.

În urma stagiilor de pregătire din străinătate, a dobândit noi cunoştinţe şi metode de lucru moderne. La întoarcerea în ţară a iniţiat şi a prezentat ministrului de interne conceptul de Centru Naţional/Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor, un proiect care va fi transpus în practică la nivel naţional

Coordonatele întregii cariere conduc spre definirea profiluluii unui om şi militar de excepţie, dăruit total meseriei, profund implicat şi ataşat de unitatea în care şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii, unitate în care a urcat treptele ierarhiei militare până la funcţia de adjunct al inspectorului şef.

Apreciat şi respectat de către colegi, subordonaţi şi superiori deopotrivă, omul Lucian Bogdan a deschis în acest an un nou capitol, cel al ieşirii la pensie, binemeritate după o lungă carieră militară, încununată de succese profesionale.

Sursa: Newsbv.ro, 26.02.2015

http://newsbv.ro/2015/02/26/colonelul-bogdan-lucian-viata-dedicata-protectiei-civile/

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s