Pompieri – modificări legislative, dr.Raed Arafat

Prezent la bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş” şi al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş”, pe anul 2014,  dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a punctat măsurile care vor fi luate în acest an în ce priveşte eficientizarea sistemului de urgenţă. „Ultimele modificări legislative  vor aduce o mai mare putere dar şi o mai mare responsabilitate  pompierilor prin faptul că la Ministerul de Interne, prin decizia conducerii ministerului  inspectorul şef al pompierilor  devine vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va  răspunde de coordonarea unitară a structurilor de intervenţie.  Acest pas făcut de mult era necesar . Acum acest comitet are doi vicepreşedinţi, unul în persoana preşedintelui Consiliului Judeţean şi unul în persoana inspecorulşui şef ISU. Acesta  are un rol foarte bine precizat, coordonarea unitară. Prefecţii, din păcate se tot schimbă, nu putem să-i instruim pe partea tehnică  foarte mult şi adânc în domeniu, iar inspectorul şef ISU trebuie să reprezinte segmentul tehnic în comisie care să permită această coordonare”, a precizat dr. Raed Arafat.

.dr.-Raed-Arafat- spu4Contribuţia autorităţilor locale 

Una din problemele dezbătute a fost cea a contribuţiei  autorităţilor locale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. „Legea prevede ca autorităţile locale  să spijine instituţiile de intervenţie doar până la 5 % din buget. Până la 5 % e inclus şi zero, aşa că sunt autorităţi care nu alocă nicio sumă. În ce priveşte  autorităţile locale care încă nu sprijină inspectoratele şi sistemul de urgenţă, va trebui să le explicăm că acest sprijin este în favoarea comunităţii. Legislaţia există, variază modul în care este aplicată. Modelul care trebuie promovat este cel găsit la Târgu Mureş unde şi Consiliul Judeţean şi primăria acordă sprijin în varii metode  celor de la ISU şi sistemului de urgenţă. Dacă nu vor înţelege, poate că atunci va trebui să trecem la o modalitatea în care să fie mai clară obligativitatea , printr-o decizie legislativă la nivelul Parlamentului”, a precizat dr. Raed Arafat.

Plăţi suplimentare pentru pompieri

Altă posibilă modificare o reprezintă programul de lucru al pompierilor, prin reducerea numărului zilelor libere , compensat  cu plăţi suplimentare. “Încă de anul trecut, pentru sâmbetele şi duminicile lucrate s-au prevăzut anumite plăţi suplimentare. Acest lucru va continua şi în acest an, lucru care ne va permite să eficientizăm programul de lucru şi să creştem capacitatea de lucru a personalului. În loc să-i dai mai multe libere, să luăm oameni care să lucreze anumite ore care vor fi renumerate şi atunci să putem creşte numărul de personal care există  într-o tură.  Acest lucru a fost discutat inclusiv de inspectorii şefi  şi s-a considerat că este important să se realizeze în cursul acestui an”, a spus Arafat.

Gorneşti, pe lista centrelor de pregătire

Potrivit dr. Raed Arafat, anul 2015 ar putea aduce un  centru de pregătire pentru situaţii de urgenţă în judeţul Mureş, realizat pe fonduri structurale , care ar urma să fie amplasat în fosta unitate militară din comuna Gorneşti. “Este în discuţie un astfel de proiect , lucru care poate fi realizat prin fondurile structurale. Urmează să analizăm, să vedem care sunt posibilităţile. Aici nu e vorba doar de Mureş, avem în vizor crearea mai multor centre de pregătire, nu doar pe domeniul asistenâei medicale de urgenţă dar şi pe alte domenii specifice pompierilor. Am prevăzut în programul finanţat pe fondurile structurale astfel de centre de pregătire care urmează să fie implementate. Nu cred să fie necesar un centru în fiecare judeţ, vorbim de centre zonale şi centre naţionale. Acolo unde e nevoie de pregătirea unui număr de personal mult mai mare, vom avea centre zonale şi acolo unde e nevoie de pregătirea unor echipe speciale, cu oameni mai puţini, vom avea centre naţionale. Specificul centrului de la Gorneşti urmează să fie discutat. Cu siguranţă va fi unul cu  specific mai complex, zona de acolo permite efectuarea de exerciţii şi aplicaţii specifice operaţiunilor de salvare, dar acest lucru urmează să-l vedem . Este o fostă unitatea militară care acum este în posesia Consiliului Judeţean care urmează să primească o utilitate, şi una dintre idei este să se facă un astfel de centru acolo”, a precizat dr. Raed Arafat.

Sursa:  Zi de Zi Mures, 18.01.2015, http://www.zi-de-zi.ro/modificari-in-munca-pompierilor-anuntate-de-dr-raed-arafat/

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s