Competiția mondială de salvare

Echipa reprezentativă de descarcerare și prim ajutor calificat a României, formată din specialiști în descarcerare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, a participat, în premieră, la Competiția Mondială de Salvare (World Rescue Challenge), desfășurată în Anglia în perioada 9-12.10.2014

Deși din cele 36 de echipe participante, echipa României s-a clasat pe locul 27, iar membrii lotului susțin că este un rezultat notabil prin prisma experienței dobândite, fiind prima participare la o astfel de competiție care are proceduri oarecum diferite față de ceea ce se practică la noi în țară.

Competiția a cuprins două probe, ‘Descarcerarea din vehicule’ și ‘Traumă’, fiecare probă având câte trei etape, iar evoluția echipelor a fost arbitrată de 23 experți evaluatori din șapte țări membre ale Organizației Mondiale de Salvare (World Rescue Organisation). ‘Echipa completă care a reprezentat România a fost compusă pe partea de descarcerare și prim ajutor din ISU Horea Mureș, iar echipa de paramedici care a lucrat pe traumă de la ISU Bihor. Șase pe descarcerare și doi pe traumă. Ne-am clasat pe locul 27 din 36 de echipe participante, noi suntem mulțumiți de locul ocupat, suntem din punct de vedere profesional mai buni, făcând un schimb de experiență cu echipe din alte țări’, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre membrii echipei naționale, plutonier major Sergiu Cotea.

.

Echipa ISU Mureș a fost formată din plutonier major Alin Moldovan, plutonier adjutant Ioan Sima, plutonier major Sergiu Cotea, plutonier major Alin Pop, plutonier major Ioan Miheșan, plutonier major Eugen Anca și plutonier Adrian Săcărea.

‘Am participat pentru prima dată la competiția mondială de descarcerare și prim ajutor. Împreună cu colegii mei am desfășurat, pe parcursul a trei zile, competiția de descarcerare și prim ajutor. În prima zi am avut o probă de descarcerare din autovehicule, în care au fost implicate două autovehicule, cu o singură victimă. A fost o probă mai ușoară. A doua zi am avut o probă medie, tot așa două autovehicule implicate într-un accident, o singură victimă, în care am avut prilejul să folosim dotările și sculele pe care ni le-au pus la dispoziție organizatorii, orice în afară de hidraulic. În a treia zi am avut proba de final, cea mai grea, în care au fost implicate două autovehicule și două victime, la fel o probă foarte grea, pusă la punct de organizatori, o probă cu un grad dificil de abordare, pe care am reușit să o ducem până la final, împreună cu colegii mei. Am fost foarte mulțumit de echipa cu care am participat și de modul de lucru abordat la scenă (…) În prima zi am avut 10 minute la dispoziție, în a doua zi 20 de minute, iar în a 3-a zi am avut 30 de minute, în funcție de complexitatea cazului’, a spus Sergiu Cotea.

Acesta a arătat că în cadrul competiției au fost mai multe criterii de punctare: comandantul de echipaj, echipa tehnică, cei de la descarcerare, paramedicii fiind punctați separat, fiecare pe modul de abordare a ramurii din care face parte. ‘În primul rând noi nu am fost obișnuiți cu modul lor de abordare al descarcerării, deci un pic ar trebui să îmbunătățim dotările pe partea de scule și materiale, iar în rest, echipa propriu-zisă care participă la competiții să facem în așa fel încât să ne putem antrena împreună, după standardele pe care le impun cei din Anglia. Dotările lor nu neapărat că diferă foarte mult de ale noastre, sunt doar unele chestii în plus care pot să ajute în anumite părți din descarcerare, deci nu este ceva cu mult mai mult decât ce avem noi, dar trebui lucrat cu acel tip de material pentru a eficientiza partea de competiție. Echipa noastră a evoluat în două locuri diferite, ISU Bihor de pe traumă, într-o anumită zonă, iar noi, descarcerarea și primul ajutor am fost în altă zonă unde desfășuram activități în cadrul exercițiului’, a susținut specialistul. Sergiu Cotea a spus că el și colegii săi au participat la competiții naționale mai mulți ani la rând, iar anul trecut s-au clasat pe locul I la descarcerare.

Plutonier major Alin Moldovan a explicat că o echipă poate participa la o competiție mondială doar dacă participă de patru ori consecutiv în competițiile naționale și dacă este înscrisă în Organizația Mondială de Salvare. În ciuda experienței naționale, echipa noastră a constatat că există unele diferențe în privința modului în care este abordată o competiție mondială. ‘Ne-a impresionat modalitatea de lucru și organizarea. Organizarea a fost impecabilă, fiecare echipă știa bine la ce oră intră, vorbind la minute și secunde, după care fair play-ul de care au dat dovadă toate echipele participante. Celelalte echipe erau pregătite de ani de zile pentru competiție, ei știau la fiecare mașină tipologia, inclusiv unde se află sistemele de siguranță. Au lucrat foarte mult pe competiție. Ele se pregătesc foarte mult pe competiție și la mondiale au fost tot acele echipe ca și anul trecut și acum doi ani. Ar trebui să lucrăm mai mult practic pentru a participa la competițiile mondiale. Noi suntem luați din intervenție, am avut și noi pregătiri, cu ce caroserii am găsit și noi. Ne-am pregătit pe tipuri de caroserii de Dacia, evident cele vechi. În afara țării se lucrează cu alte mașini, mai noi, mai tari, cu sisteme de siguranță, cu stâlpi de siguranță mult mai rezistenți’, a arătat Alin Moldovan.

Acesta a spus că pe partea de descarcerare și prim ajutor există un comandant de echipaj, care dă directive, are o viziune asupra accidentului, sunt trei servanți care lucrează 90% doar pe descarcerare și doi paramedici care lucrează cu victima respectivă. ‘Pentru noi a însemnat un plus pentru că am văzut cum lucrează colegi din alte țări și putem să fim mai profesioniști, să știm pe ce să ne axăm mai mult în cazul competițiilor. O să punem accent pe pregătirea pe competiții pentru că știm exact unde să lucrăm, unde avem deficiențe, pentru a le putea îmbunătăți. Diferența din teren și competiție este foarte mare pentru că știi că viața acelui om la intervenția reală înseamnă secunde și trebuie să-l scoți cât mai repede din acea mașină contorsionată. În schimb la competiție… Am lucrat cu manechine reale, cei care erau în mașini erau evaluatori, comunicau cu prin radio cu evaluatorii de afară. Competiția națională și mondială mai mult este o competiție de lucru, ca fiecare să învețe de la celălalt ce ar putea aduce în plus intervenției în situație reală’, a arătat acesta.

Reprezentantul ISU Mureș a precizat că, așa cum a constatat și la competiția mondială, străinii au în general o abordare diferită a victimei încarcerate, față de procedura românească, mult mai complexă, pe care acum vor să o îmbrățișeze și alte state. ‘Ei au o abordare a victimei mai simplă decât la noi, pentru că paramedicul care intervine în prima fază are cursuri minime de prim ajutor, în schimb paramedicii de la noi, din România, sunt mai bine pregătiți, în sensul că legislația le dă voie să-i facă mai multe acelui pacient încarcerat, comparativ cu colegii din alte țări. La noi a fost puțin mai greu să coborâm ștacheta, adică se fac lucruri mai simple pentru a câștiga un loc mai bun. Dacă făceam ca la noi, la ei eram depunctați, pentru că făceam o procedură mult mai sofisticată. Echipajele de paramedici din România, fie cei care lucrează pe ambulanțe, fie cei care lucrează pe echipaje de descarcerare, fac o intervenție mai complexă decât colegii noștri din afară. Adică stabilizează victima, după care este scoasă și predată la ambulanță, pentru a fi transportată la spital. În România inclusiv medicul intră în mașină pentru stabilizarea victimei. În schimb, în celelalte țări victima este imobilizată, extrasă afară, predată medicului după care este transportată la spital. În alte țări medicul stabilizează victima după extragerea din autoturism’, a mai evidențiat plutonier major Alin Moldovan.

Membrii echipei de descarcerare a ISU Mureș au spus că participarea la World Rescue Challenge a însemnat un plus la pachetul de cunoștințe pe care un profesionist îl câștigă în ani de zile.

Sursa: AGERPRES, 17.10.2014

http://www.agerpres.ro/social/2014/10/17/specialistii-in-descarcerare-ai-isu-mures-si-paramedicii-de-la-isu-bihor-au-facut-echipa-la-competitia-mondiala-de-salvare-10-55-38

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s