Sfaturi pentru zile caniculare

CANICULA (TEMPERATURI RIDICATE)

 Canicula reprezintă unul dintre principalele consecinte ale încălzirii globale şi este un fenomen generat, în principal, de factori naturali. Canicula se caracterizează prin cresterea temperaturilor cu până la 10 grade peste limita normală dintr-o anumită perioadă, afectând direct şi foarte grav organismele şi microorganismele.

Cumulat cu lipsa precipitaţiilor, efectele caniculei se agravează, determinând creşterea semnificativă a numărului incendiilor de vegetaţie uscată.

.

Pentru a combate starea de disconfort generată de caniculă, se recomandă:

1.În spatii închise, acasă sau la birou, evitaţi creşterea temperaturii ambientale prin:

• reducerea utilizării aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale şi a surselor de căldură.

• acoperirea ferestrelor expuse la soare.

• închiderea ferestrelor atunci când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spatiul închis.

• neutilizarea ventilatoarelor, dacă temperatura a depăsit 32 grade.

Reduceti temperatura ambientală aerisind încăperilor dimineata devreme sau seara târziu, utilizind curenti de aer şi reglaţi aerul conditionat la maximum 5 grade sub temperatura exterioară.

2.În spatii deschise, pe strada şi la locul de muncă se recomandă:

• Deplasarea, pe cât posibil, prin zone umbrite, la ore cu temperaturi mai scăzute.

• Evitarea aglomeraţiilor şi a efortului fizic intens între orele 11-18.

• Consumul a 1,5-2 litri de lichide pe zi.

• Consumul de fructe, legume şi iaurt.

• Evitarea consumului de cafea şi alcool.

• Menţinerea legăturii cu persoanele în vârstă şi supravegherea atentă a copiilor şi a animalelor.

Pentru ameliorarea conditiilor de muncă ale salariaţilor ce depun un efort fizic intens, angajatorilor li se recomandă să reducă intensitatea şi ritmului activitătilor fizice şi să alterneze efortul dinamic cu cel static. Pentru mentinerea stării de sănătate a personalului, angajatorii au obligaţia să asigure câte 2 – 4 litri apă/persoană/schimb, precum şi echipament individual de protectie confecţionat din materiale uşoare şi fibre naturale.

3.În condiţii de caniculă se pot declanşa diferite afecţiuni.Iată câteva dintre acestea, simptomele lor şi cum puteţiacorda primul ajutor:

Arsuri 

SIMPTOM : Înroşirea pielii şi dureri,posibil băşici, febră,durere de cap.

PRIM AJUTOR : Faceţi un duş, folosindsăpun pentru curăţareaporilor.Folosiţi îmbrăcăminteuscată, curată şi consultaţi un medic.

CRAMPE

SIMPTOM : Spasme dureroase, deobicei în muşchii de lapicioare şi cei abdominali;transpiraţie greoaie.

PRIM AJUTOR : Duceţi victima într-o încăpere răcoroasă.Masaţi uşor muşchii afectaţi pentru a dispărea spasmele. Daţi-i să bea câte o jumătate de pahar de apărece la fiecare 15 minute(fără cafeină sau alcool).Întrerupeţi administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă

EPUIZARE

SIMPTOM : Transpiraţie greoaie dar pielea poate rămâne rece, palidă sau roşiatică.Puls slab. Este posibil ca temperatura corpului să fie normală,dar să înceapă să crească. Sunt posibile stări de leşin, ameţeală,vomă, oboseală sau dureri de cap.

PRIM AJUTOR : Aşezaţi victima culcată într-un spaţiu răcoros. Scoateţi-i hainele. Puneţi-i haine răcoroase şi umede.Duceţi victima într-un spaţiu cu aer condiţionat.Dacă victima este conştientă daţi-i să bea apă. Asiguraţi-vă că o bea în înghiţituri mici.Daţi-i să bea câte o jumătate de pahar cu apă rece la fiecare 15 minute.Întrerupeţi administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă.Dacă victima începe să vomite solicitaţi imediat ajutor medical.

ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL (SITUAŢIE MEDICALĂ DE URGENŢĂ SEVERĂ)

SIMPTOM : Temperatura corpului foarte mare; piele, fierbinte, roşie şi uscată; puls rapid şi slab;respiraţie rapidă.Posibil, în stare de inconştienţă.

PRIM AJUTOR : Întârzierea poate fi fatală. Mutaţi victima într-unspaţiu răcoros. Scoateţi-i hainele. SUNAŢI LA 112

4. DUPĂ CANICULĂ 

 Canicula asociată cu seceta (lipsa de precipitaţii) poate afecta regiuni foarte mari şi un număr ridicat de oameni. Ea crează condiţii pentru manifestarea altor pericole precum incendii, viituri şi alunecări de teren.

– In locurile in care vegetatia este uscata, aprinderea focurilor nu este permisa. Se recomanda ca, in intervalul orar 14.00 – 20.00, sa nu fie aprins focul in propriile gospodarii.

– Focul deschis se poate folosi numai in vetrele special amenajate sau la o distanta de minim 100 de metri de marginea (liziera) padurii. Se va curata vegetatia din jurul vetrei, iar focul va fi pazit in permanenta. Copiii vor fi supravegheati pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse in afara vetrei de foc. La plecare, focul va fi stins prin stropirea cu apa a jarului pana la stingerea totala a acestuia, lucru absolut necesar din cauza posibilitatii reaprinderii acestuia la orice adiere de vant. Recipientele cu gaze lichefiate (GPL, oxigen etc.) trebuie pastrate astfel incat sa fie ferite de actiunea directa a razelor solare sau stropite periodic cu jeturi de apa, in vederea racirii lor.

– La depozitarea unor materiale usor inflamabile (furaje, carbune, rumegus, bumbac) trebuie avut in vedere faptul ca acestea, in conditii specifice de temperatura si umiditate, se pot autoaprinde. De asemenea, pe timpul transportului furajelor cu autovehicul, trebuie sa se asigure buna functionare a acestora si dotarea lor cu materiale de stingere.

– Administratiile publice locale au obligatia sa afiseze in locurile des frecventate de cetateni regulile si masurile de prevenire si stingere a incendiilor specifice acestei perioade, sa stabileasca locurile unde se pot efectua lucrari cu foc deschis si persoanele desemnate sa supravegheze, sa interzica utilizarea focului deschis in apropierea locuintelor, anexelor gospodaresti si a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetatie uscata, mai ales cand sunt amplasate in apropiere de paduri, plantatii sau obiective cu risc ridicat de incendiu, sa atentioneze impreuna cu administratorii fondului silvic pe cei care tranziteaza padurea sau desfasoara activitati in acest areal asupra consecintelor pe care le pot avea folosirea focului deschis sau fumatul in padure (in padure focul se va face in locuri special amenajate, iar daca acestea nu exista, focul se va face in locuri cat mai indepartate de arbori si vegetatie; la plecare se va stinge jarul).

Reamintim cetăţenilor că orice situaţie de urgenţă generată de caniculă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112.

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s