Operaţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni.

Povestea medicilor care au ajuns primii la răniţii de pe munte

 

Ziana Motora, medic rezident şi voluntar SMURD, şi Raluca Zăgănescu, studentă la Medicină şi volutar SMURD, au fost primele care le-au oferit asistenţă medicală specializată victimelor din Apuseni. FOTO: Remus Florescu

Medicii clujeni au povestit filmul operaţiunii de salvare a victimelor accidentului aviatic. “Cum a găsit epava primul paramedic”, “în ce stare erau victimele”, “cine a dat indicaţii privid poziţia acestora”, “de ce nu i-au fost făcute şocuri electrice Aurei Ion” sau “de ce medicii îi consideră pe sătenii din Poiana Horii adevăraţii salvatori” sunt câteva întrebări la care medicii clujeni din echipa de salvare au dau răspunsuri.

Ziana Motora (26 de ani), medic rezident de medicină de urgenţă şi paramedic volutar, a fost primul şi singurul medic care a ajuns la victimele accidentului aviatic din Apuseni. Ea a fost însoţită de o studentă în anul IV la Medicină, Raluca Zăgănescu. Ele au parcurs 11 kilometri de traseu montat în condiţii extreme pentru a ajunge la victime.  Ziana Motora (26 de ani), medic rezident de medicină de urgenţă şi paramedic voluntar la SMURD Cluj, cu experienţă de 5 ani, a susţinut că cel mai mult au impresionat-o localnicii cărora li se datorează faptul că a reuşit să ajungă până la epava avionului şi să salveze vieţile victimelor după un drum de 11 kilometri  parcurs în condiţii extreme.

“Mersul până la locul accidentului a fost mai greu, acolo am avut emoţii şi mi-a fost puţină frică. Nu puteam însă renunţa mai ales când am văzut localnicii care erau în bluze, pentru că şi-au dat hainele de pe ei victimelor, erau uzi, erau obosiţi, afară era frig, noapte, nu mai veau lumini şi totuşi  nu au dat înapoi. Ei ştiau una şi bună: <>. Era simplu pentru ei, nu era nimic complicat. S-au oprit când ultima victimă a ajuns în maşina de offroad.  Până atunci se putea întămpla orice, ploua, ningea, era frig, uneori intrai în zăpadă până la genunchi, uneori până la brâu, nu a contat pentru ei. Au făcut tărgi, au făcut foc, şi-au dat hainele de pe ei, le-au imobilizat fracturile cu hainele şi cu ce au putut, cu crengi. S-au descurcat admirabil, absolut fabulos s-au descurcat. A fost impresionant”. Motora a mai precizat că localnicii au ajuns cam cu 45 de minute – o oră înaintea ca ea să fie la faţa locului şi să acorde ajutor medical specializat. “Sătenii sunt cei care merită să fie numiţi salvatori pentru că au făcut tot ce le-a stat în putinţă să aducă victimele la noi”, a concluzionat medicul. Ea a ţinut să-i mulţumească şi Ralucăi Zăgănescu (23 de ani), paramedic voluntar la SMURD Cluj de patru ani, împreună cu care a acordat primul ajutor.

Ziana Motora primul medic SMURD ajuns la accidentul aviatic

.


Filmul evenimentului

“La 16.40, s-a dat alarma. Am plecat 2 echipe cu maşini de medicină de urgenţă plus o maşină pentru victime multiple. Am ajuns în satul Poiana Horii, de unde am anunţat dispeceratul de la telefoanele fixe ale sătenilor pentru că nu era semnal. Ni s-a spus să mergem mai sus. Ne-am întâlnit cu echipe de medici din Alba şi Bihor şi am decis să facem 3 echipe pentru că nu se ştia precis unde e accidentul. În fiecare echipă a fost un medic. Eu împreună am făcut echipă cu Raluca, cu patru membri ai Salvaspeo Bihor şi cu 3 localnici. Din sat am luat-o pe jos. Aveam cu noi un rucsac, de 17 kilograme,  dotat cu tot ceea ce trebuie pentru medicina de urgenţă. Am umblat 7 kilometri prin pădure până la un loc numit dealul Cochii, unde am găsit săteni care ne-au spus că la locul accidentului au ajuns primii localnici. Informaţiile pe care le primeam erau contradictorii, la 10 minute se schibau informaţiile şi de aceea am fost precauţi. Am reuşit să-i prindem la telefon şi i-am întrebat despre starea victimelor. Ne-au spus că cinci vorbesc şi doi nu vorbesc. Apoi am rămas fără semnal. Peste câteva minute a apărut o maşină de teren. Am urcat în benă şi ne-am dus aşa circa 2,5 – 2,7 kilometri până ce roţile s-au împotmolit pentru că zăpadă trecea de genunchi. Am plecat din nou  pe jos. Raluca a mers în faţă cu salvamontiştii şi a ajuns la prima maşină de teren ce cobora de la locul accidentului. În maşină era o victimă de sex feminin (Aura Ion – nr) în stop cardio –respirator şi un bărbat, care stătea în picioare şi era conştient”, povesteşte Ziana.

Ziana Motora povesteste despre emotiile avute la operatiune

.

Aura Ion a fost resuscitată pentru a doua oară
Raluca Zăgănescu, studenta în anul IV la Medicină, a ajuns prima la maşina de teren în care se afla Aura şi medicul Zamfir. Medicul i-a spus că a început manevrele de resuscitare asupra Aurei la epava elicopterului, dar acestea trebuie continuate. Raluca a început resuscitarea pe bancheta din spate a jeepului, iar peste 5 minute, când a ajuns şi Ziana, cele două au scos-o pe Aura Ion din maşină pentru a începe manevrele de resuscitare avansate pentru care aveau nevoie de mai mult spaţiu. Între timp au fost anunţate că echipele medicale de urgenţă sunt la câţiva kilometri de locul unde se aflau şi au decis să urce victima din nou în maşina de teren şi s-o trimită cu cei de la Salvaspeo mai departe, aceştia din urmă continuând manevrele de resuscitare.  “Apoi am plecat cu Raluca spre celelalte victime. L-am găsit pe copilot adus pe târgi improvizate de săteni; era conştient, vorbea, dar nu putea să-şi mişte picioarele. Am decis să continue drumul, în jos, spre maşinile de teren. Raluca a luat-o înainte, în timp ce eu m-am ocupat de următoarele două victime, care au fost urcate într-un tractor de săteni. Apoi am găist şi a 6-a victimă, care era conştientă”, povesteşte Motora. Între timp, Raluca a sunat-o s-o anunţe că a ajuns la epava elicopterului. “Am mers circa un kilometru pe un teren foarte accidentat. Am ajuns pe creasta muntelui, unde zăpada era până la genunchi, apoi prin pădure am ajuns la epavă. Când am ajuns la epavă am constatat că a 7-a victimă – pilotul – e încarcerată în epavă, că prezintă leziuni evidente şi  nu prezintă puls central. Am anunţat la 112 şi apoi m-am întors s-o ajut pe Ziana cu celelalte victime”, a susţinut Raluca. Victimele au fost transportate cu succes spre ambulanţe şi sunt, acum, în stare bună, cu excepţia Aurei Ion şi a pilotului Adrian Iovan.

De ce nu i s-au făcut şocuri electrice Aurei Ion 

  Medicul şef de la Urgenţe SMURD, Adela Golea, a fost cea care a evaluat starea Aurei Ion după ce a fost adusă de pe munte. “Am solicit să se măsoare temperatura centrală. Iniţial temperatura a fost de 18,4 grade. Am zis să aşteptăm cel puţin 20 de minute, fiind posibl ca termometrul să nu fi arătat temperatura reală. Din păcate a rămas aceeaşi valoare şi după 20 de minute. Am reexaminat pacienta, tot corpul era ridgid, nu se putea mişca, abdomenul era destins, bombat, nu puteai palpa. Manevrele de resuscitare au durat 30 de minite după ce a ajuns la mine, aceasta după ce pe drumul de coborâre de pe munte a mai fost resuscitată o oră şi jumătate. Există un protocol de resuscitare, care este folosit în Europa din 2010 şi vreau să precizez că acesta a fost aplicat în întregime”, a suţinut Golea. Aceasta a explicat şi de ce nu s-au făcut şocuri electrice: “Şocuri electrice se fac dacă ai activitate de tip fibrilaţie sau tahicardie. La ea era asistolă, care nu are indicaţie de şocuri electrice. De asemenea, când are sub 30 grade nu se pot da şocuri”, a mai spus Bolea. Ea a arăta că echipa SMURD a mers după ghidajul primit de la dispeceratul 112, fără însă a imputa vreo vină. “Nu puteam comunica tot timpul şi asta nu se poate imputa nimănui.Eu vreau să vorbesc despre ce am făcut noi, nu despre ce au făcut alţii”, a conchis ea.

Medicul sef Adela Popescu explica de ce nu s-au facut socuri electrice

.

Angajaţii au fost felicitaţi  

Oficialii Spitalului Judeţean Cluj au menţionat în seara aceasta că starea de sănătate a victimelor accidentului aviatic de luni este favorabilă, lucru care se datorează şi măsurilor prompte luate de personalul spitalului implicat în operaţiunea de salvare: 16 medici, 17 aistente, doi medici rezidenţi voluntari, un paramedic I student la Medicină,  7 brancardieri, 4 infirmiere şi două îngrijitoare. Când s-a aflat despre tragedia aviatică toţi medici solicitaţi au venit la datorie, deşi mulţi dintre ei ieşiseră din ture. Medici au fost aduşi în sala în care s-a ţinut conferinţa de presă şi felicitaţi.

Sursa: Adevarul , 24.01.2014

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/video-operatiunea-salvare-victimelor-apuseni-povestea-medicilor-ajuns-primii-ranitii-munte-1_52e19302c7b855ff56be6593/index.html

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s