Pompierii SMURD Timișoara

.Campanie 2% pentru SMURD

.

1. SMURD nu este serviciu privat. Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sanatatii, SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Activitatea SMURD-ului este reglementata foarte amanuntit prin acte normative, asa cum este reglementata activitatea serviciilor de ambulanta publice si private. Actele normative includ Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, O.U.G. nr. 126/2003 si un numar semnificativ de ordine de ministru care reglementeaza asistenta medicala de urgenta in Romania.

Logo SMURD – Serviciul Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare. Înfiinţat în România în anul 1990 de către medicul Raed Arafat.

http://www.smurd.ro/

http://en.wikipedia.org/wiki/Smurd

SMURD Timiș

Deschiderea primei serii de pompieri profesioniști care au făcut cursul de paramedici la Detașamentul 2 Pompieri Timișoara a fost  în anul 2005, activitate coordonată de col. Ciubotaru Alexandru, Lt.Colesnic Valentin, Lt. Săceanu Caius. programul de pregătire a fost întocmit de Mr.ing. Opriș Mirel – centrul operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al Jud. Timiș.

2.SMURD I.S.U. Timis, istoric– știri din presa on-line 

 Ca orice initiativa noua pentru care nu exista modele deja validate si acceptate, inceputurile activitatii SMURD Timis au fost caracterizate de perioade de cautari si incercari.

In perioada anilor 1996 – 1999 au fost incercate o serie de formule de colaborare intre Grupul de Pompieri “Banatul” , Spitalul Clinic Municipal Timisoara, Serviciul Judetean de Ambulanta Timis si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, dar dificultatile intampinate in acea perioada au facut ca activitatea sa se desfasoare inconstant. La inceput a fost vorba de un protocol de colaborare intre Grupul de Pompieri “Banatul” si Spitalul Clinic Municipal care, la acea data, avea o structura de primire a urgentelor deschisa cu sprijin scoțian.

A luat astfel fiinta Statia de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare (SIAMUD). Putem spune ca actul de nastere pentru aceasta noua structura a fost tocmai Conventia intre Grupul de Pompieri “Banatul” al Judetului Timis, Spitalul Municipal – Camera de Reanimare si Serviciul de Ambulanta Judetean Timis si avizat de catre Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii in data de 23 septembrie 1998.

Incepand cu anul 1999 s-au pus insa bazele functionarii permanente a acestui serviciu ca urmare a colaborarii cu Spitalul Clinic Judetean Timisoara printr-un act aditional avizat favorabil in 7 aprilie 2000. S-a infiintat in acest scop o linie de garda permanenta pentru medici si asistenti care sa fie dedicata special activitatii prespitalicesti.
Odata cu intrarea vigoare in anul 2006 a Legii 95 privind reforma in domeniul sanatatii denumirea SIAMUD Timisoara s-a modificat in SMURD Timis.
Plecand de la o singura ambulanta cu un echipaj format din trei membrii care actiona doar pe teritoriul Timisoarei, s-a ajuns in acest moment la un numar de opt echipaje care isi desfasoara activitatea in mod constant.

Deschiderea oficială Smurd Timișoara

Centrul de formare si pregatire, al 7-lea din tara, functioneaza in cadrul Detasamentului 2 de Pompieri, pe B-dul 16 Decembrie. Amenajarea lui s-a facut cu resurse alocate de Fundatia pentru SMURD (202.000 de lei) si sponsorizari locale, atrase prin Asociatia Solidaritate fara Frontiera a ISU Timis (33.000 de lei).

La deschiderea oficiala de astazi a participat si Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, care s-a aratat multumit de ceea ce s-a realizat la Timisoara.

Cursurile care se fac incepand de luni, 9 august, la Timisoara, se adreseaza atat pompierilor profesionisti, cat si personalului din cadrul serviciilor voluntare si private pentru situatii de urgenta, fiind sustinute de instructori din cadrul ISU Timis.
Pe durata a patru saptamani de pregatire se vor desfasura cursuri de prim-ajutor calificat, de descarcerare si de alte operatiuni de salvare, care se finalizeaza cu sustinerea unor examene. In urma promovarii evaluarilor scrise si a probelor practice individuale si pe echipe, cursantii vor obtine calificarea de paramedic.
Centrul a fost infiintat in scopul de a asigura personal calificat si competent profesional, care sa vina in sprijinul cetatenilor aflati in situatii de urgenta. Cladirea este deosebit de veche, din anii ’70, conceputa pentru magazii, depozite. Nu erau decat niste sali foarte mari pe care le-am compartimenta si amenajat corespunzator”, a mentionat seful ISU Timis, general de brigada dr. Mihai Benga.

3.Paramedic SMURD

Steaua Vieţii este un simbol în formă de stea cu şase braţe, înconjurate de un chenar alb şi care are în centru toiagul lui Esculap (zeul grec al medicinei şi vindecării). Iniţial a fost conceput şi utilizat în Statele Unite ale Americii de către NHTSA (National Highway Traffic Administration – Departamentul pentru Siguranţa Traficului Rutier). În mod tradiţional, acest logo a fost folosit ca o ştampilă de autentificare sau de certificare pentru serviciile de ambulanţă, paramedici sau alt personal de acest tip. La nivel internaţional, reprezintă servicii medicale, unităţi şi personal de urgenţă.

SMURD București lecție de viață

https://www.youtube.com/watch?v=8abN2dPkR04

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită. Vă rugăm să lăsați un răspuns.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s